Informatie over therapie en therapeut.
Inleiding:
Het menselijk gevoelsleven, het motief dat mensen drijft, waarom iemand een minderwaardigheidsgevoel of laag zelfbeeld heeft en objectief gezien alles mee lijkt te hebben en zich toch ongelukkig voelt; waarom de een reageert met een depressie die maar niet lijkt over te gaan en de ander op een soortgelijke gebeurtenis een periode van verdriet doormaakt en zijn leven weer kan oppakken; de manier waarop mensen er wel of niet in slagen hun mogelijkheden te gebruiken, dit alles heeft me steeds geboeid en maakt dat ik het werk wat ik heb gekozen nog steeds boeiend vind.
——————————————————————————————————-
Toelichting:
In mijn visie vormt het zelfbeeld ofwel de zelf-beleving of het zelf-gevoel de basis voor een goed emotioneel evenwicht, voor meer weerbaarheid en balans in het dagelijks leven.
Ik ben opgeleid tijdens de periode dat de humanistische psychologie (Carl Rogers en Abraham Maslow) naast de gedragstherapie én de psycho-analyse de boventoon voerde. De onvoorwaardelijke positieve acceptatie van hetgeen de patiënt ervaart en meedeelt over zichzelf als een basishouding.
In deze benadering bleek dat een empathische spiegelende houding veel deed voor de meer lichtere neurotische problematiek. Het komen tot een grotere mate van zelfacceptatie en zelf-compassie. Door deze niet veroordelende houding ontstond een reëler en positiever zelfbeeld bij de patiënt. Er trad een normalisering op en het gevoel voor verhoudingen vooral naar zichzelf toe normaliseerde zich.
Echter bij de wat meer gecompliceerde vragen over zichzelf bleek dit onvoldoende te zijn. Vanuit deze onvrede ontstond steeds meer de ontwikkeling naar een richting met een meer intensievere benadering waarbij de kortdurende psychodynamische psychotherapie ISTDP veel antwoord bood. In deze benadering wordt de nadruk gelegd op een actieve samenwerking.
Deze vorm van psychotherapie wordt Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy genoemd waarbij het accent ligt op de aard en stijl van de hechting en de wijze waarop deze in het dagelijks leven en met name in stress-situaties tot uiting komt.
Bijvoorbeeld een onveilige vermijdende stijl veroorzaakt ongenoegen, onvrede en pijn en emotionele intimiteit is vaak afwezig. Een hechtingsstijl kan door een gunstige match ook groeien tot een meer veilige hechting. De omgeving kan duidelijk een (on)gunstige invloed uitoefenen. Vaak echter wordt een herhaling van zetten gezien in een verkeerde partnerkeuze en andere belangrijke levensgebieden. De focus van de therapie zal liggen op een bewustwording van overlevings-strategieën die ten koste van zichzelf en het eigen welbevinden gaan.
Daarnaast ben ik gespecialiseerd in de systeembenadering en relatieproblematiek van zowel hetero-als homo stellen. Ook kunt u met uw familieleden/vrienden etc aan een relatieprobleem willen werken – een relatieprobleem wat voor u zwaar weegt en waar u beiden niet uitkomt.
Een ding is zeker – binnen een goede samenwerking gaat het vaak lukken. Hiervoor is vertrouwen een wezenlijke basis die tot stand gebracht kan worden.
Met het woord patiënt wordt dan ook letterlijk bedoeld – iemand die emotioneel lijdt aan iets of onder iets en daarvoor “genezing of verlichting” zoekt.